poniedziałek, maja 26, 2008

Podpięcie OpenESB pod SMF



niedziela, maja 25, 2008

Jak wydrukować pracę z AutoCad-a 2009 LT trial

AutoCad może eksportować projekt na stronę WWW. Przy eksporcie wybiera się typ plików (DWFX, JPG, PNG) - jeżeli zależy nam na dużej rozdzielczości należy wybrać DWFX (dokument wektorowy). Pod Windows istnieje XPS viewer, który teoretycznie czyta dokumenty DWFX. Problem jest taki, że AutoCad tworzy wewnątrz pliku ZIP (jakim jest każdy *.DWFX) pozycje o tej samej nazwie, przez co XPS Viewer wywala się i nie wyświetla pliku. Jak to obejść? Wypakować np. WinRAR-em dokument DWFX ignorując powtórzony plik, a następnie całość ponownie spakować. Po otwarciu naprawionego pliku DWFX w MSIE, można go wydrukować.

środa, maja 21, 2008

Kontener pod OpenESB na produkcyjnym Solarisie (10u5)







Brakuje tu jeszcze zoneadm -C zone0 (podłączenie do konsoli i konfiguracja).

wtorek, maja 20, 2008

WD Passport Essential 160GB

Małe, fajne, ciche, nie grzeje się, mieści się w kieszeni od koszuli,
5400rpm, 2MB cache. Kupiłem sobie dzisiaj. Zostają na obudowie odciski palców, pewnie się porysuje.





KDE rulez.

sobota, maja 10, 2008

Konqueror 4.0 - oficjalnie przyznają się do Safari



Powoli z KDE 4 robi się fajne biurko...

środa, maja 07, 2008

Odzyskiwanie zawartości DVD

Pod Windows jest IsoBuster a pod Linuksa dvdisaster (dostępny w portage'u Gentoo).

czwartek, kwietnia 24, 2008

DBLink do Oracle'a z MSSQL

Wchodzimy na stronę Wyroczni i szukamy do ściągnięcia 'Developer Tools fo VS.NET' i znajdujemy Oracle Data Access Components (ODAC). Konkretny produkt to 'Oracle 11g ODAC 11.1.0.6.21 with Oracle Developer Tools for Visual Studio'.



Konfigurujemy parametry dostępu do bazy w pliku tnsnames.ora (w razie potrzeby przerestartowujemy listener).



Na wszelki wypadek możemy sprawdzić, czy dostęp do Oracle'a działa z windowsowych Źródeł Danych ODBC.
Gdy nie instalowaliśmy na serwerze VisualStudia 2005 możemy
nie mieć bibliotek msv*71.dll w %WINDIR%\system32,
wtedy pojawia się błąd 126 - do zdobycia ze stacji roboczej.



Test connection - podajemy hasło dla użytkownika dostępowego.



Teraz w MSSQL Management Studio dodajemy zlinkowany serwer. Należy pamiętać, żeby wybrać providera od Oracle'a. Nie robimy mapowania użytkowników, podajemy dane dla jednego użytkownika dostępowego.



Możemy teraz wykonać jakieś zapytanie, żeby sprawdzić czy dblink działa.



Jeśli nie chcemy używać openquery/openrowset i nie potrzebujemy składni specyficznej
dla Oracle'a możemy użyć składni MSSQL (select * from DB..USER.TABLE),
ale musimy wtedy pamiętać o używaniu DUŻYCH LITER.

środa, kwietnia 23, 2008

Jednokierunkowa funkcja skrótu w T-SQL

declare @login varchar(20)
declare @pass varchar(20)
declare @i int
declare @j int
declare @k int
declare @seed1 int
declare @seed2 int
declare @s varchar(MAX)
declare @t varchar(MAX)

set @seed1 = 0x75ef9d
set @seed2 = 15371

set @login = 'xyz1'
set @pass = 'haslo'

set @t = ''
set @i = 1
set @k = 1

while @i < LEN(@pass)+LEN(@login)
begin
set @j = ASCII( substring(@pass, @i%LEN(@pass)+1, 1) )
set @k = ASCII( substring(@login, @i%LEN(@login)+1, 1) )
set @j = @j ^ @i ^ @k ^ LEN(@pass) ^ @seed1
set @seed1 = (@seed1 + @j) % @seed2
set @i = @i + 1
end


set @i = 1
while @i <= 20
begin
set @j = ASCII( substring(@pass, @i%LEN(@pass)+1, 1) )
set @j = @j ^ @i ^ @seed1
set @t = @t + CHAR(@j%256)
set @i = @i + 1
end


print @t

--Zmiana na wejściu o odległości Hamminga równej 1
--powinna spowodować zmianę lawinową na wyjściu

Grails: jak wołać z klasy domenowej SQL-a



User ma pole pass, które po stronie bazy musi być zaszyfrowane.
Szyfrowanie robimy przed zapisem klasy do bazy.

wtorek, kwietnia 22, 2008

Grails: Klasa użytkownika z hasłem

niedziela, kwietnia 20, 2008

Rzut okiem na OpenSUSE 11 beta1

KDE4 powoli się stabilizuje, pulpit oparty na Plasmie jest fajny. Aplikacje z KDE3 działają bez problemu i aż tak bardzo nie odróżniają się od tych, używających nowszych kdelibs.



Pulpit zaproponowany przez Novella jest ładniejszy od standardowego KDE,
ale być może to tylko subiektywne odczucie osoby lubiącej zielony i niebieski.



Konsola ma nowa funkcjonalność - wyszukiwanie tekstu na stdout, będzie można zapominać o używaniu less-a albo grep-a. Mała rzecz a cieszy.



Pulpit Gnome wygląda solidnie.

Raporty z BIRT

Wraz z MSSQL 2005 i 2008 mamy do dyspozycji Usługi Raportujące. Jednakże jeśli mamy jakieś inne bazy, na których też chcielibyśmy np. policzyć PKI, to wtedy możemy użyć narzędzi Business Intelligence Reporting Tools z Eclipse'a. Po założeniu nowego webowego projektu, zaczynamy od zdefiniowania sterownika JDBC i połączenia:



Następnie określamy dane źródłowe (tabelki albo procedury):



Parametry procedur mogą być określone jako parametry raportów (parametr raportu podawany jest w URLu : ?param1=val1&param2=val2). Dane te możemy umieścić w tabelach HTML albo stworzyć z nich wykresy.



W trakcie pracy możemy podejrzeć jak mniej więcej będzie wyglądał raport. Wersja działająca w przeglądarce WWW wygląda lepiej.



Przy okazji informacja dla bohaterów: MSSQL 2008 CTP ma problem - nie można podłączyć się do bazy. Rozwiązanie to uaktywnienie transportu TCP/IP, włączenie go na każdym interfejsie/IP oraz wyłączenie portów dynamicznych i podanie explicite portu 1433. Nie ma jeszcze nowego sterownika JDBC - można używać wersji 2005
albo jTDS z SourceForge'a. Ten ostatni ma tę zaletę, że obsługuje autentykację
(domenową) Windows, czyli protokół NTLM.

sobota, kwietnia 19, 2008

Użyteczność, czyli Heroes happen here

MS nawet nie potrafi zrobić funkcjonalnego opakowania na płyty DVD. Dla porówniania opakowanie na produkty Novella.



Tak przy okazji: kolor tła pulpitu w W2K8 jest mało profesjonalny, oryginalny znany z W2K3 (a tak naprawdę wcześniej z BeOS-a) to RGB(50,102,152).

Prace nad Ooo 3.0


Mamy ładny nowy ekran startowy.


Writer jest dużo bardziej responsywny, menu kontekstowe po kliknięciu pojawia się od razu, a nie jak w poprzedniej wersji - z parosekundową zwłoką. Ładowanie dokumentu jest dużo szybsze, przy otwieraniu pliku nie widzimy już szarego prostokąta. Jest dodany regulowany zoom oraz tryb widoku złączonych sąsiednich stron.


Pojawiła się wreszcie sensowna obsługa tła w prezentacjach.


A w arkuszu kalkulacyjnym mamy tylko nowy bajerancki wygląd zaznaczenia kolumn i wierszy.

poniedziałek, marca 31, 2008

(Grinder: Part 4) Jak to odpalić

Musimy mieć uruchomioną konsolę (stworzyliśmy sobie plik console.sh) oraz agenta (agent.sh). W konsoli wybieramy 'Dystrybucja -> Dystrybucja plików' oraz 'Akcje -> Uruchom procesy'.

Testowy WebService zrobiony w NetBeansie i odpalony w osadzonym Glasshfish-u (albo jak kto woli: Sun Java Application Server):



50 wątków Grindera dobijało się do usługi jednocześnie:



Użyliśmy biblioteki XStream i na strumień output przekazywaliśmy stringi zawierające XML zserializowanych obiektów, możemy zatem zajrzeć do logów i obejrzeć odpowiedzi WebService'u.



Agenta można uruchomić na innej maszynie niż konsola, wtedy należy uruchamiać go w ten sposób: java -Dgrinder.consoleHost=192.168.7.22 -cp $GRINDERPATH/lib/grinder.jar net.grinder.Grinder.

(Grinder: Part 3) Jak pisać testy pod Grindera

Najwygodniej jest napisać test najpierw w Javie.



Sprawdzony działający kod portujemy do Jythona i sprawdzamy czy działa.



Test w Jythonie przerabiamy na skrypt grinderowy. Zasada jest taka: obiekt, którego wydajność chcemy zmierzyć opakowujemy w test np.
t = Test(1, "Test numer 1").wrap(obiekt_z_metodą_action)
t.action()

(Grinder: Part 2) Jak przygotować narzędzia do testów WS

Potrzebujemy Grindera, środowiska PyDev (wtyczka do Eclipsa, dodawania poprzez Help -> Software Updates -> Find and install -> (Search for new features) -> New Remote Site: http://pydev.sourceforge.net/updates/) oraz Axis-a (nasz klient WebService'u wyeksportowany do jar-a wymaga bibliotek Axis-a).

Rozpakowujemy Grindera, dla ustalenia uwagi, do /home/user/grinder, a następnie w tymże katalogu tworzymy dwa skrypty odpalające konsolę i agenta.



Po odpaleniu console.sh wybieramy z menu Dystrybucja pozycję Ustaw Katalog i podajemy katalog /home/user/grinder. Będąc w zakładce Skrypty wybieramy folder /home/user/grinder/examples i zaznaczamy znajdujący się w środku plik grinder.properties, a następnie klikamy na menu Dystrybucja -> Select properties. Będąc w pliku grinder.properties możemy ustawić classpath dla maszyny wirtualnej Javy: powinniśmy dodać tam ścieżkę do jar-a od klienta WebService'u, jar-y z dystrybucji Axis-a, oraz xstream.jar (wszystkie te rzeczy najwygodniej wrzucić do /home/user/grinder/lib/).

Przykładowy CLASSPATH: /home/user/grinder/lib/wsdl4j-1.5.1.jar:/home/user/grinder/lib/jaxrpc.jar:/home/user/grinder/lib/commons-logging-1.0.4.jar:/home/user/grinder/lib/commons-discovery-0.2.jar:/home/user/grinder/lib/axis.jar:/home/user/grinder/lib/xstream-1.3.jar:/home/user/grinder/lib/ws1cli.jar

niedziela, marca 30, 2008

(Grinder: Part 1) Jak testować wydajność WebService'ów

Najpierw potrzebujemy Eclipse'a z zainstalowanym pakietem Web Tools Platform. Tworzymy nowy projekt javowy. Importujemy WSDLe opisujące WebService'y, które mamy przetestować. Dodajemy serwer JavaEE (File -> New -> Other -> Basic -> J2EE Preview).
Teraz możemy wygenerować javowego klienta WebService'u.





Dalej pozostaje nam już tylko parę linijek kodu - stworzenie ServiceLocator-a, pobranie portu i wywołanie usługi. Fajnie by było moć obejrzeć wynik w postaci XML-a. Do tego możemy wykorzystać biblotekę XStream hostowaną na CodeHausie.



A na koniec częsci pierwszej pakujemy całego klienta do jar-a (File->Export->Java->Jar).

czwartek, marca 27, 2008

Photoshop Express, czyli edycja zdjęć online



Adobe stworzyło webowy interfejs do edycji obrazków. Jak na właściciela Macromedii przystało aplikacja wykonana jest we Flashu, zapewne pod spodem jest Flex na javowym serwerze aplikacyjnym.
Photoshop Express wymaga raczej porządnej karty graficznej...

A tak przy okazji: Opera 9.5 beta przechodzi test Acid3 w 100%, natomiast Safari 3.1 beta
jest prawodpodobnie najszybszą przeglądarką (w sensie operacji JavaScript/DOM).

wtorek, marca 18, 2008

Solaris działa na AMD AHCI!

Hello,

This is Ying from Sun, and I'm working on the ahci driver.

As to the bug you filed on AMD SB600 ahci chipset, I think it's not
supposed to happen again on 82+ build since I removed the PxTFD.STS.BSY
check after COMINIT was received during port reset when JMicron ahci
chipset support was introduced in build 82.

Therefore, could you please have a try 82+ build and check whether the
bug is fix?

PS. I have a ASUS M2A-VM mother board, and build 85 works well on its
SB600 ahci chipset.

Thanks in advance!
- ying -